Geduld is een schone deugd
Iedere rechtschapen natuurfotograaf zal u dit kunnen bevestigen: het belangrijkste dat je nodig hebt bij deze tak van de fotografie is G E D U L D …!
Je mag met het beste fotomateriaal werken, een arendsblik hebben voor ieder dier of een bijenantenne voor elke bloem, of voortgaan op een dosis pokergeluk, zonder een stille en geduldige houding om je onderwerp op het juiste moment, met de juiste compositie, belichting, sluitertijd (of flitsvolume) en dan nog SCHERP op dia of negatief te krijgen, gaat het niet.
Het is niet gemakkelijk om je vrouw en kinderen te overtuigen dat een dia van één bloemetje een half uur kan duren en dat zij beter de wandeling alleen voortzetten… Daarom is een fotoclub zo handig: wij zijn allemaal even gek… Wij helpen mekaar om een reflectiescherm vast te houden, een tweede statief te zetten, onderwerpen te ontdekken. Of we trekken er alleen op uit, hebben alle tijd van de wereld, en horen achteraf van de clubleden dat zij goed weten wat een inspanning deze foto heeft gevraagd: wat een inlevingsvermogen!
Hiermee willen we aspirant natuurfotografen zeker niet afschrikken. Hoe je het ook aanpakt, je bent op de eerste plaats in de natuur, je hoort de nachtegaal, je ziet de distelvlinder op het veld, je tracht de meeldraden van de ereprijs te tellen… Je geniet van een gezonde (soms wel natte) wandeling, door de concentratie verdwijnt alle stress en met een beetje geluk (zoals ze zeggen) en heel veel geduld (toch wel) kom je misschien met een portret van madame butterfly thuis!
Als je eenmaal de natuurkriebel voelt, dan zal je dit allemaal wel weten. Als je bereid bent dat geduld op te brengen, dan wordt de technische kant belangrijk: hoe heb je meeste kans dat de foto, waarop je 1 uur hebt gewacht, ook geslaagd zal zijn?
De moderne fototoestellen zijn juweeltjes van techniek (hun oude broertjes ook trouwens, maar zij zijn wat zwaarder en kennen al die elektronische trucjes nog niet). Je kan nu ook al kiezen tussen kleinbeeld, APS, digitaal en zelfs wegwerpcamera’s (waarom koop je hem dan?). Het blijft tot nu toe een voordeel als je met een reflexcamera kunt werken zodat je door de zoeker hetzelfde beeld ziet en meet dat op je filmvlak zal komen. Zeker in geval van dichtbij en macro-opnamen is dit haast onontbeerlijk. Op deze toestellen kan je meestal ook de objectieven vervangen, zodat je voor elke situatie de beste afstand en vergrotingsfactor kunt kiezen.
Het beheersen van de juiste belichting, beeldopbouw en scherpte(diepte) kan best door advies en ervaring geleerd worden. De handleiding van de camera kan hier enkel de droge technische uitleg geven, het aanpassen aan de omstandigheden van uw onderwerp moet je leren (of al kennen). Het gebruik van een statief is van grote invloed op zowel de scherpte als op de rustige beeldopbouw van uw opname. Bij “grondwerkzaamheden” kan de camera misschien even goed op een kussentje liggen.
Wil je met ons mee? Of wil je ons alleen maar bezig zien? Kom dan gerust mee op wandeling! Voor één van de volgende wandelingen, kijk in de agenda.